Veel witte voetjes achtergelaten in gemeenten Olst-Wijhe en Raalte

Op donderdagavond 8 februari hebben politieagenten samen met BOA’s en ongeveer 50 studenten van de opleiding handhaving, toezicht en veiligheid van ROC Landstede in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte een zogenaamde witte voetjesactie gehouden. Bij deze actie wijzen politie en gemeenten de inwoners van Salland op punten waarbij makkelijk ingebroken kan worden. Burgemeester Ton Strien gaf de aftrap in het gemeentehuis van Olst-Wijhe waarna de teams op pad gingen.

 

Er zijn in beide gemeenten relatief weinig inbraken in woningen. Toch is er veel aandacht voor inbraakpreventie, want de impact van een inbraak is heel groot. Het feit dat iemand in je huis is geweest en jouw spullen heeft gestolen, maakt grote indruk op mensen. De bewoners kunnen vaak zelf veel doen om de kans op inbraak te verkleinen. Dat bleek ook tijdens de witte voetjesactie toen politie en studenten de wijken in gingen om te kijken waar inbrekers hun slag konden slaan. Op die plekken hebben ze witte voetjes achtergelaten. Daarmee willen zij de inwoners erop wijzen wat ze kunnen doen om inbraak te voorkomen.

Kansen voor een inbreker

Inbrekers maken vaak gebruik van zwakke plekken om in een woning te komen. Een openstaand raam, een tuindeur die niet is afgesloten en de fietsen niet op slot in de achtertuin. Een container dicht bij een afdakje of zelfs een ladder die gemakkelijk te gebruiken is. Inbrekers zien snel kansen om binnen te komen. Zeker als er waardevolle spullen in het zicht liggen.

Resultaten

Tijdens de actie zijn ongeveer 400 witte voetjes achtergelaten, inwoners van beide gemeenten zijn duidelijk zeer goed van vertrouwen. Opvallend is dat er veel auto’s en busjes open stonden. De studenten hadden in een mum van tijd een heel wagenpark belegd met witte voetjes. In die auto’s werden vaak ook nog dure spullen aangetroffen, zoals een laptop. Verder waren er veel schuurtjes open waarin gereedschap voor het oprapen lag. Er stonden elektrische fietsen in de achtertuin die niet op slot waren en er werden zelfs huissleutels aan een sleutelbos gevonden. Er was ook een situatie met een aanbouw met plat dak bij een huis, waar een container en trapje klaar stonden voor de potentiële inbreker. De politie en studenten konden ook gemakkelijk achter huizen komen omdat heel veel schuttingdeuren niet op slot waren. Omdat het koud was, waren veel ramen wel dicht.

 

In een van de wijken die vorig jaar ook is bezocht, zijn dit jaar beduidend minder witte voetjes neergelegd. De inwoners waren daar in ieder geval op hun hoede. Eén groep is gespot door de WhatsApp-groep rondom de Kolkweiden en de Wandelingen in Wijhe. Deze groep was erg alert en kwam naar buiten om poolshoogte te nemen van wat er aan de hand was. De meldkamer is zelfs enkele malen gebeld met de melding van een verdachte situatie. Daar is 112 ook voor bedoeld!

Al met al een leerzame avond voor de studenten van Landstede ROC en de inwoners van Olst-Wijhe en Raalte.

Zaklampen

Naast de witte voetjes zijn ook papieren zaklampen achtergelaten bij woningen die niet verlicht waren. De donkere dagen zijn voor inbrekers de beste periode: het is goed te zien of mensen thuis zijn en er zijn minder mensen op straat zodat het inbrekersgilde ongezien aan de slag kan.

Aandacht voor inbraakpreventie

In de afgelopen periode met donkere dagen hebben de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte veel aandacht besteed aan inbraakpreventie:

–       Er zijn regelmatig tips gegeven over het belang van verlichting zowel binnen als buitenshuis en het belang van goede sloten.

–       In november stonden tekstkarren bij de invalswegen.

–       De diverse appgroepen hebben preventietips ontvangen.

–       De politie heeft meerdere geplande verkeerscontroles uitgevoerd op één avond. Vooral op de N-wegen.

Interessant? Deel het direct met uw netwerk