Beheersing eikenprocessierups

De eikenprocessierups, wat doen we ertegen?

Ook dit jaar krijgen we weer te maken met de eikenprocessierups. De rups is de larve van een nachtvlinder en komt voor op eikenbomen. De rups heeft vanaf half mei tot begin juli brandharen. Aanraking met deze brandharen kan voor irritaties aan huid, luchtwegen en ogen zorgen. De gemeente Raalte bestrijdt de rups op verschillende manieren.

Preventieve bestrijding

In het voorjaar bestrijden we de eikenprocessierups preventief met het biologische middel Xen Tari. Dit doen we zodra de rupsen uit de eitjes zijn, maar nog geen brandharen hebben. Binnen de bebouwde kom behandelen we alle gemeentelijke eiken. Buiten de bebouwde kom behandelen we alle gemeentelijke eiken langs (hoofd)schoolroutes en rond kinderdagverblijven, begraafplaatsen en dagbestedingen. Daarnaast behandelen we gemeentelijke eiken die dit jaar gesnoeid worden.

Langs een deel van het Overijssels kanaal zetten we preventief nematoden in. Deze aaltjes doden de rupsen. Uiteraard behandelen we locaties waar beschermde vlindersoorten voorkomen niet.

Natuurlijke bestrijding
We zetten dit jaar weer flink in op natuurlijke bestrijding. We maken hierbij gebruik van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals koolmezen, vleermuizen en sluipwespen. Dit doen we door nestkastjes en vleermuiskasten op te hangen in gemeentelijke eiken en bermen en groenstroken in te zaaien met bloemenmengsels.

Bestrijding bij overlast
Door op drukbezochte locaties preventief te bestrijden proberen we de overlast van de eikenprocessierups zo beperkt mogelijk te houden. Is er ondanks deze preventieve bestrijding toch sprake van overlast? Dan zuigen we de nesten indien mogelijk weg.

Gratis nestkastje aanvragen
Wilt u zelf een nestkastje ophangen? Dat kan! De gemeente stelt 500 gratis bouwpakketjes beschikbaar. Met de bijgeleverde handleiding is het nestkastje zelf in elkaar te zetten. U kunt een nestkastje aanvragen op http://www.raalte.nl/nestkastjes Maximaal 2 nestkastjes per adres. Op = op.

Oude nesten
Stormen en harde windstoten zorgen ervoor dat oude eikenprocessierupsnesten uit bomen waaien. Deze nesten zitten nog vol met brandharen van de rups. Raak de nesten niet aan. Ziet u een oud nest op de grond liggen? Of ervaart u overlast van de eikenprocessierups? Maak dan een melding op http://www.raalte.nl/melding-eikenprocessierups

Ga voor meer informatie naar http://www.raalte.nl/eikenprocessierups

 

Interessant? Deel het direct met uw netwerk