Carmel Debat

Ruim 125 vwo-leerlingen van het Carmel College Salland gingen vrijdagmiddag met elkaar in debat. Een van de actuele vraagstukken waar ze over debatteerden was: geweld tegen hulpverleners. Het debat werd geleid door burgemeester Martijn Dadema.

De leerlingen gingen vrijdagmiddag met elkaar in debat over vier vraagstukken. Ze werden daarbij ingedeeld in een politieke partij en gaven vanuit die achtergrond hun visie op het vraagstuk. Burgemeester Martijn Dadema leidde het debat. Elk vraagstuk werd ingeleid door een fractie, waarna alle fracties in de raadzaal op elkaar reageerden. Er werd gedebatteerd over vrijwilligerstekort, dementievriendelijke samenleving, verminderen van afval en geweld tegen hulpverleners. Vooral bij het laatste onderwerp werd er stevig gedebatteerd.

Voorbereiden

Onder leiding van vijf jongerenfracties ( JOVD, CDJA , DWARS, Jonge Democraten en de Jonge Socialisten), vier raadsleden en leerlingen van de debatklas werden ‘s ochtends  de vraagstukken voorbereid. Vanuit het perspectief van de politieke partij werd stelling genomen en via smartphones en laptops werden er bronnen en argumenten bij gezocht.

Leren van ervaren politici

Voorzitter Martijn Dadema probeerde het niveau van het debat bij elk vraagstuk te verhogen door de leerlingen te wijzen op de constructieve feedback van de jury. De voorafgaande dag gaven wethouder Dennis Melenhorst en raadslid Mark Kampman uitleg aan de jongeren over de gemeentepolitiek. Daarnaast kregen de leerlingen van

4-vwo ook les van leerlingen uit de debatklas. Van hen leerden ze hoe ze een debatvraagstuk konden voorbereiden en ze kregen tips voor het debatteren.

Winnaars van het debat

De jury loofde de beste debater om haar rol in het debat over vrijwilligerstekort in de gemeente. Om de beste fractie te bepalen, had de jury even tijd nodig. De prijs ging uiteindelijk naar Jong Raalte, zij vertegenwoordigden de lokale partijen.

Interessant? Deel het direct met uw netwerk