Carmeldebat in raadzaal gemeente Raalte

Carmel

‘Passend onderwijs is gewoon een mooie benaming voor bezuinigingen op het bijzonder onderwijs’

Dit was één van de uitspraken van het raadsdebat op vrijdag 16 oktober. Leerlingen van de klassen 4 vwo van het Carmel College Salland gingen het debat met elkaar aan. Burgemeester Martijn Dadema: ’Wat een mooie manier om jongeren te laten ervaren hoe de gemeentelijke politiek werkt! De debatten waren zeer goed voorbereid en de discussies werden heel scherp gevoerd, wat een enthousiasme. Ik heb heel veel talenten gezien, echte raadsleden in de dop! Dit gaan we volgend jaar zeker weer herhalen.’

 1 3 2

Vrijdagmiddag gingen ruim 110 vwo-leerlingen van het Carmel College Salland met elkaar in debat over vier stellingen. Leerlingen werden daarbij ingedeeld in een politieke partij en gaven vanuit die achtergrond aan of ze voor of tegen de stelling waren. Burgemeester Martijn Dadema leidde het debat. Elke stelling werd ingeleid door een voor- en tegenstander, waarna alle fracties in de raadzaal van de gemeente op elkaar reageerden. Hoewel de leerlingen bij de stelling over het parkeerbeleid nog wat afwachtend waren, bloeiden de debatten over de woonvoorzieningen voor vluchtelingen, het rookbeleid op terrassen en passend onderwijs al snel op.

Samen met jongerenfracties

In de ochtend werden  de stellingen voorbereid, onder leiding van maar liefst zes jongerenfracties (JongeDemocraten, JongeSocialisten, JOVD, CDJA , ROOD en GroenLinks), raadsleden van de gemeente en leerlingen van de debatklas. Vanuit het perspectief van de politieke partij werd stelling genomen en via smartphones en laptops werden er bronnen en argumenten bij gezocht.

Voorzitter Martijn Dadema probeerde het niveau van het debat bij elke stelling te verhogen door de leerlingen te wijzen op de constructieve feedback van de jury. De dag ervoor heeft de burgemeester uitleg gegeven over politieke partijen en de gemeentepolitiek tijdens een college op het Carmel College Salland. Die middag maakten zij kennis met het Lagerhuisdebat, dat informeler en sneller is. Op vrijdag leerden zij via de voorzitter het woord te voeren en door een politieke bril te debatteren.

Aan het eind van die middag trok de jury zich terug. Zij noemden het debat “dynamisch”, ze waren onder de indruk en vonden de visies van de partijen herkenbaar in de speeches van de leerlingen.

De winnaars van het Carmel debat 2015 waren beiden afkomstig van de SP. De jury koos Romy Harink en Jellis Jansen als duidelijke winnaars. De leerlingen keken terug op een leuk en leerzaam project en konden daarna gaan genieten van de herfstvakantie.

 

Interessant? Deel het direct met uw netwerk