Gemeente, SallandWonen en politie starten buurtbemiddeling in 2017
De gemeente Raalte en SallandWonen hebben besloten om vanaf 2017 Buurtbemiddeling als gezamenlijk initiatief van gemeente, woningcorporatie en politie in te zetten. Vanaf april 2017 treden vrijwilligers uit de gemeente op als bemiddelaar bij verschillende buurtconflicten. Zij krijgen hierin ondersteuning van Raster. Zowel de gemeente, SallandWonen als de politie kan inwoners doorverwijzen naar buurtbemiddeling.
Om de start van buurtbemiddeling te markeren hebben Martijn Dadema (burgemeester van de gemeente Raalte), Marijke Kool (directeur-bestuurder van SallandWonen), Gerard Faas (directeur van Raster Welzijn) vandaag, woensdag 21 december, een samenwerkingsconvenant getekend. Ook politie tekent het convenant.
Wanneer buurtbemiddeling?
Ieder mens heeft wel eens ergernissen of ruzies met een buur. Ook in de gemeente Raalte. Vaak beginnen de irritaties met een kleinigheid. Over geluidsoverlast bijvoorbeeld, of over rommel in een portiek. Wanneer buren dan verzuimen met elkaar te praten, kan zo’n kleinigheid uit de hand lopen. De politie erbij halen levert niet altijd de ‘vrede’ en duurzame oplossing op die buren zich wensen. Ook de gemeente inschakelen voor handhaving werkt polariserend en verdiept in de meeste gevallen het conflict.
Doel buurtbemiddeling
Buurtbemiddeling is een laagdrempelige manier waarop buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder begeleiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Het belangrijkste doel van buurtbemiddeling is een duurzame oplossing door de onderlinge communicatie te herstellen, het wederzijdse respect te bevorderen en toe te werken naar afspraken die voor alle partijen aanvaardbaar zijn.
Wilt u als bemiddelaar aan de slag?
Buurtbemiddeling Raalte start begin april 2017. Bent u geïnteresseerd om als buurtbemiddelaar aan de slag te gaan en wilt u meer weten over dit vrijwilligerswerk? Dan horen we graag van u via buurtbemiddelingraalte@rastergroep.nl.