Op zondag 13 september 2015 vindt in Heeten op de landerijen van familie Groot Zwaaftink de Natuurfair plaats. Dit jaar organiseert ’t Natuurlijk Huus in samenwerking met Saxion (vanuit de afdeling Leefomgeving) en de organisatoren van de Natuurfair op de fair een Duurzaamheidsplein.
Zonne-energie, windenergie, groene daken. Duurzame energie zie je in Nederland steeds meer, ook in Salland. Daarom is op de fair een duurzaamheidsplein te vinden, met veel informatie over duurzame energie. Ook staan er verschillende kramen waar bezoekers van de fair informatie kunnen krijgen over duurzame landbouw. Hier komt het hele spectrum van type landbouwbedrijven voorbij en wat zij doen op het gebied van duurzaamheid. Thema’s als permacultuur (1), natuurboeren, het gebruik van insecten in de voedselvoorziening, duurzaamheid in de gangbare landbouw door o.a. bodemverbetering etc. komen aan de orde. Meer informatie staat op de site van Saxion http://www.saxion.nl/leefomgeving/site/_calendar/salland-natuurfair/.
Duurzame projecten
Op de fair presenteren initiatiefnemers van duurzame projecten uit Salland hun initiatieven en laten bezoekers zien hoe men zich kan aansluiten. Zo zijn de energiecoöperaties Endona uit Heeten en Deventer Energie aanwezig. Er is ook informatie over de projecten waar de gemeente Raalte initiatief heeft genomen. Zoals de bus van Mooi Schoon, een project met als doel zwerfafval te verminderen en de bus van Verbeter en Bespaar waar alle informatie te verkrijgen is over energiebesparing en – productie. Naast stands zijn er ook sprekers en is er ruimte voor discussie over het thema duurzaamheid.
Ondersteuning
De gemeente Raalte ondersteunt dit initiatief van ’t Natuurlijk Huus en Saxion eenmalig met een kleine bijdrage omdat bewustwording rondom duurzaamheid een van de speerpunten is binnen het programma Raalte Duurzaam 2050. ’t Natuurlijk Huus zet zich al jaren in door duurzaamheid zelf in de praktijk te brengen en de ervaringen hiermee uit te dragen naar iedereen die geïnteresseerd is. Zo vormen ze ook een spil in het gebruik maken van duurzaam bouwmateriaal.
(1)
Permacultuur Nederland gelooft in lokaal, vers en gezond voedsel dat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Iedereen die wil en bereid is de handen uit de mouwen en in de aarde te steken heeft hier toegang toe.
Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een harmonisch voortbestaan van beide. Met permacultuur kun je o.a. leren hoe je een lekkere eetbare tuin kunt ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is voor jezelf en andere levende organismen.