Gemeentebelangen bezoekt museum de Laarman in Luttenberg

Op zaterdag 26 februari 2011 brengen wethouder Wout Wagenmans en de raadsleden, André Bennink, Jan Schokker en Lidy Holtmaat een bezoek aan De Laarman in Luttenberg, op uitnodiging van het stichtingsbestuur. Onder het genot van een heerlijke kop koffie genieten we van het prachtige uitzicht over het mooie heuvelachtige landschap en kijken uit op de manege, waar de komende dagen de tuinexpo wordt gehouden.

We worden door Henk Holtmaat, Jan Spil en Frits Offenberg, geïnformeerd over de plannen die de stichting Sallands Landbouwmuseum “De Laarman” heeft om het museum ook voor de toekomst rendabel te houden. In 2005 is een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een Masterplan. Dit plan voorziet in een brede aanpassing van het museum en tevens in de verbetering van de toegankelijkheid en het klimaat. Ook staat in dit plan de nieuwbouw van de twee oude bijgebouwen en renovatie van de silotoren. Vanwege de hoge kosten is destijds geadviseerd om het Masterplan gefaseerd uit te voeren. In 2008 is het destijds vernieuwde museum heropend door oud-minister Braks en hiermee is het 1e deel van het Masterplan gerealiseerd. Het 2e deel van het plan bestaat uit nieuwbouw van de oude bijgebouwen en renovatie van de silotoren.

Wij zijn nu geïnformeerd over de nieuwbouw van de twee bijgebouwen waarin de stichting van plan is oude ambachten uit te voeren en de collectie van grotere museumstukken zoals ploegen, wagens, tractoren en dorsmachines onder te brengen. Het plan is om in het nieuwe gebouw twee verdiepingen te maken, waarbij de vloerhoogte van het bovenste deel op gelijke hoogte zit van de berg, zodat vanaf deze verdieping wandelaars zo de natuur in kunnen lopen. Het nieuwbouwplan past binnen het bestemmingsplan van Luttenberg.

De renovatie van de silotoren wordt uitgesteld, zodat het financiële plaatje voor de sloop en nieuwbouw van de twee bijgebouwen beter haalbaar is. Het zal niet makkelijk zijn om in een tijd van bezuiniging de nodige financiële middelen bij elkaar te krijgen. Vandaar dat de stichting de plannen alvast bij enkele fracties bekend heeft gemaakt. Na deze informatie krijgen we een rondleiding door het museum en de oude bijgebouwen.

Bij het afscheid ontvangen wij enkele folders van activiteiten die er in 2011 allemaal te doen zijn in en rond het museum. Tevens worden we nog even geïnformeerd over een nieuw project met scholen uit de gemeente Raalte. Kinderen horen en zien hoe het vroeger is geweest en ze kunnen weer spelen en spelletjes doen uit vroeger tijden.

 

Met dank aan de stichting Sallands Landbouwmuseum “De Laarman”

Interessant? Deel het direct met uw netwerk