Geschiedenis Politieke Partij GemeenteBelangen Raalte
Op onderstaande pagina’s staat de geschiedenis van GemeenteBelangen Raalte. Het huidige GemeenteBelangen is gestart met de naam de KOM (1970) en is later verder gegaan als GemeenteBelangen (1986). Veel leesplezier!
Geschiedenis GemeenteBelangen
Hoe begon het allemaal?
Eind 1985 besloot een aantal oud KOM leden, aangevuld met wat jonge Raaltenaren, om een nieuwe partij op te richten als opvolger van de sinds 1970 bestaande eerste lokale partij van Raalte: de KOM. De partij met de naam Kijk op Morgen maakte, met wisselend succes, sinds 1970 deel uit van de gemeenteraad van Raalte. In de laatste periode met toen nog één zetel.
Gelet op het feit dat voor veel leden van het eerste uur van GemeenteBelangen een nadrukkelijke band bestond met de KOM, is het aardig hier de raadsleden van onze lokale voorganger te noemen
1970 – 1974: L.H. Schalkwijk & J.B.A. de Lange
1974 – 1978: J.B.A de Lange & H.M.D. van Raaij-Van Ouwerkerk
1978 – 1982: H.M.D. van Raaij-van Ouwerkerk
1982 – 1986: H.T. Jansen
Men wilde onder een nieuwe naam en met een frisse wind, een verandering in de politiek bewerkstelligen, door een nieuwe generatie Raaltenaren te betrekken bij de lokale politiek. In de aanloop naar de verkiezingen van 1986 werd in de lokale media kenbaar gemaakt dat een nieuwe partij onder de naam GemeenteBelangen mee wilde doen met de verkiezingen, indien er voldoende animo voor was.
Lijst van kandidaten GemeenteBelangen Lijst 4
Hoe kwam hun eerste lijst tot stand?
1986 – 1990
Nadat de dochter van Rita van Raaij in december 1985 had meegedaan aan een jongerenfestival, was ze vergeten om haar cassettebandje mee naar huis te nemen. Gerrit Jan Gorter bracht, als één van de organisatoren, het bandje naar haar terug. Bij het gesprek dat toen ontstond meldde hij, dat hij in de krant, het artikel over GemeenteBelangen had gelezen en dat ze zijn naam wel op de lijst mochten zetten. Als bekende vrijwilliger uit het jeugd en jongerenwerk zou dat volgens hem toch een paar stemmen moeten opleveren.
Daarna ging het onverwacht snel. Op 15 januari spraken de eerste leden van GemeenteBelangen met de potentiële lijsttrekker (Gerrit Jan Gorter) en werd er al een voorlopige lijst samengesteld om deze op de 20e definitief te maken en om op de 30e over het verkiezingsprogramma te praten.
De club was klein en enthousiast en besloot op creatieve wijze de eerste activiteit neer te zetten, namelijk door mee te doen aan de carnavalsoptocht in Raalte. Met de slogan “laat ons de kar maar trekken” probeerden ze het, altijd massaal aanwezige, publiek bij de optocht kennis te laten maken met de nieuwe politieke partij.
Voor hun verkiezingsposter kozen ze voor de Raalter kleuren zwart en geel. Deze kleuren werden vaak door lokale partijen gebruikt. Hij valt op. Ze hebben in veel straten minimaal één poster opgehangen. Er was voor de mensen van het eerste uur veel werk aan de winkel: een verkiezingsprogramma schrijven; een poster ontwerpen (“stem in uw aller belang lijst 4 GemeenteBelangen”); meewerken aan diverse politieke debatten; bemensen van een verkiezingskraampje, enz. Zij deden dit enkel met een man of 10, samen met een voor die tijd erg jonge en onervaren lijsttrekker.
Op naar de verkiezingsdebatten, tussen toen nog 4 partijen. Hierbij hoorde je de opmerking “Die snotneus denk toch niet echt een zetel te halen” of woorden van gelijke strekking. Ze zouden het zien na de verkiezingsuitslag van 19 maart 1986.
GemeenteBelangen kwam met 10,2% van de stemmen of wel 1.520 stemmen in de gemeenteraad van Raalte met Gerrit Jan Gorter (toen met zijn 25 jaar het jongste raadslid en fractievoorzitter in de geschiedenis van de toenmalige gemeente Raalte) en Jopie Reinders-Lonnee. Op 29 april werden ze beëdigd en werden de taken verdeeld, want er waren naast de raadsvergadering ook 7 commissies om te bemensen en ze vergaderden grotendeels overdag. Naast de raadsleden zorgden de andere leden van GemeenteBelangen voor ondersteuning bij het commissie- en raadswerk. In april 1986 had GemeenteBelangen 15 leden.
Belangrijke politieke items zijn vanaf het ontstaan van GemeenteBelangen o.a. het overdag en in beslotenheid vergaderen, de vuilstortlocatie, de verkeerscirculatie en de sloopcultuur of wel het ontbreken van monumentenbeleid.
Het mooie is dat de geschiedenis leert dat het niet uitmaakt of GemeenteBelangen in latere jaren deel uitmaakte van de oppositie of de coalitie, want in haar standpunten bleef zij consequent.
Voor na 1990: Zie onderstaande download: