Hoe moet het centrum van Raalte er uit zien?

Drie scenario’s voor Grote Markt en Plas in het centrum Raalte

De gemeente Raalte gaat aan de slag met de Grote Markt en de Plas in het centrum van Raalte. Dit jaar starten de werkzaamheden. Maar hoe moet dit plein in het hart van Raalte eruit komen te zien? Er liggen nu drie scenario’s van pleinen vol beleving. Van veel ruimte voor groen, water en speelelementen, tot veel ruimte voor evenementen. Er is wat te kiezen! Welk soort plein heeft jouw voorkeur? En waarom? Ga naar http://www.raalte.nl/centrum en deel jouw voorkeur. Alle input wordt gebruikt om een definitief ontwerp te maken.

De scenario’s

  1. Het groene plein
    Veel ruimte voor groen, spelen, bankjes en water. Zowel in de zomer als in de winter brengt het groen leven en sfeer in het centrum. Er is weinig ruimte voor grote evenementen, zoals de ijsbaan of Stoppelhaene.
  2. Het kleinschalige plein
    Een combinatie van groen en elkaar ontmoeten met ruimte voor kleinschalige evenementen. Water, groen en de vormen in het straatwerk geven volop beleving. Door open ruimtes kunnen veel evenementen wel of in aangepaste vorm plaatsvinden in het centrum.
  3. Het evenementenplein
    Het evenementenplein biedt veel ruimte voor evenementen, zoals de ijsbaan, de markt en Stoppelhaene. Als er geen evenementen zijn is dit plein het meest leeg van de drie scenario’s. Het plein geeft sfeer door speelse bestrating en een watergoot door het plein.

 

Dorpse gemoedelijkheid

De drie scenario’s zijn gemaakt op basis van het Ruimtelijk Kwaliteitsplan. Dit plan is met inbreng van vele inwoners en omwonenden gemaakt. Het beschrijft een centrum dat transformeert van sober en saai tot informeel, knus en ongedwongen. Inwoners zijn op zoek naar dorpse gemoedelijkheid. Groen, water, herkenbaarheid en toegankelijkheid zijn hierin de belangrijke pijlers.  Alle drie scenario’s zijn geïnspireerd op het landschap tussen de IJssel en de Sallandse Heuvelrug.

Deel jouw mening

Ga naar   http://www.raalte.nl/centrum , bekijk de ontwerpen en laat weten welk plein jouw voorkeur heeft, wat jij belangrijk vindt voor het nieuwe centrum en waarom. Alle inbreng van inwoners wordt gebruikt om tot één definitief ontwerp te kunnen komen, zodat nog dit jaar de werkzaamheden kunnen starten.

Interessant? Deel het direct met uw netwerk