Holocaustmonument ‘Levenslicht’ tijdelijk in de Plaskerk

2020 staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Raalte zal vanaf 22 januari tot en met 2 februari het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien zijn in de Plaskerk in Raalte.

Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart

Officiële onthulling
Burgemeester Dadema onthult het Holocaustmonument op woensdag 22 januari om 19.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Het tijdelijke monument is vervolgens tot en met zondag 2 februari elke dag tussen 18.30 – 21.30 uur te zien. Op zondag 26 januari is het monument tussen 14.30 – 17.30 uur te zien. Er zal onder andere ook een diavoorstelling te zien zijn in de kerk.

Over ‘Levenslicht’

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en/of Sinti woonden.

Het tijdelijke monument maakt deel uit van het landelijke project van het Nationaal Comité 4 en 5. Meer dan 150 Nederlandse gemeenten doen mee. Op deze wijze staan we gezamenlijk stil bij de verschikkingen van de Holocaust.

Oproep voor vrijwilligers
De Plaskerk en de gemeente Raalte zijn op zoek naar vrijwilligers die tijdens de openingstijden bij het monument willen staan om toezicht te houden. Bent u hierin geïnteresseerd? Neem dan contact op met Henny Huis in ’t Veld van de gemeente Raalte. U kunt een e-mail sturen naar henny.huis@raalte.nl of bellen naar 0572 – 347 799.

Interessant? Deel het direct met uw netwerk