Kindergemeenteraad Raalte

De Esmoreit uit Luttenberg wint kindergemeenteraad Raalte

Kinderen van de Esmoreit wonnen maar liefst € 2.500,-  om hun plan uit te voeren. Dit plan ‘Samen staan we sterker!’ werd door de kindergemeenteraad gekozen als beste plan. Burgemeester Martijn Dadema: “Er zijn vijf mooie plannen gepresenteerd. Na een levendig debat werd een goede winnaar gekozen. De kindergemeenteraad had terecht moeite met het kiezen van een winnaar. Ik ben erg benieuwd naar de uitvoering van het plan van de Esmoreit.”

Andere plannen

Tijdens de eerste editie van de kindergemeenteraad in Raalte waren 5 basisscholen met in totaal maar liefst 173 kinderen aanwezig: Esmoreit uit Luttenberg, De Korenbloem uit Raalte, De Gouden Emmer uit Heino, St-Antoniusschool uit Mariënheem en Kwintijn uit Raalte.
De kindergemeenteraad zelf bestond uit 25 leerlingen, vijf van elke school.

De vier andere plannen die gepresenteerd werden, waren Groen Raalte, lantaarnpalen op zonne-energie, Gouden Emmer tegen Eenzaamheid en huiselijk gevoel voor ouderen!

Voorbereiding

Elke school kreeg hulp van een raadslid dat werd gekoppeld aan de school. De raadsleden gaven uitleg over de gemeenteraad en hielpen mee met het projectvoorstel. Indien nodig werd de haalbaarheid in het gemeentehuis getoetst. Op deze manier is ervoor gezorgd dat elk voorstel ook echt uitvoerbaar is.

Project kindergemeenteraad

Het doel van de kindergemeenteraad is kinderen uit de gemeente Raalte op een speelse manier in aanraking te laten komen met politiek. Ze laten ervaren hoe democratie werkt, hoe het gemeentebestuur in elkaar zit en leren hoe je een voorstel maakt en dit vervolgens presenteert aan een grote groep.

Het project bestaat uit een lesprogramma voor groep 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Raalte. Ook hoort er een raadsvergadering bij in het gemeentehuis. Elk jaar mogen vijf scholen deelnemen. Van elke school mogen vijf leerlingen zitting nemen in de raad. De school bepaalt zelf welke leerlingen dat zijn.

Interessant? Deel het direct met uw netwerk