kleine kernen; kracht versus krimp

Vandaag heeft de fractie van GemeenteBelangen een brief verstuurd naar het college van Gedeputeerde Staten Overijssel:

“Allereerst gefeliciteerd met uw gloednieuwe college. Wij wensen jullie veel plezier en succes in de komende bestuursperiode. In deze brief roepen wij u op om uit te gaan van de kracht van kleine kernen en alleen al daardoor mogelijke krimp een stap voor te zijn.

Want hoe ziet de toekomst van de Sallandse kleine kernen er uit? Komt er krimp, zoals in Oost Groningen, of delen van Zeeland, blijven ze stabiel of zullen ze blijven groeien?

Daar is eigenlijk geen peil op te trekken. Kijk alleen al naar de verwachting van de groei van het aantal huishoudens in Nederland tot 2040. De scenario’s lopen uiteen van ‘geen groei’, tot een groei met 3 miljoen woningen!

Wel wordt er een andere reden genoemd voor mogelijke krimp van de kleine kernen. Namelijk een verwachte trek van het platteland naar de grote steden. Niets aan de hand dus, zou je zeggen. Want de mensen die in de Overijsselse kernen opgroeien, blijven er graag wonen. Inderdaad, niets aan de hand. Behalve… behalve als beleidsmakers vooruitlopen op de zogenaamd verwachte krimp. Want als mensen gaan handelen alsof een voorspelling uit zal komen, dan komt die ook uit!

Neem Salland Wonen. Die verkoopt op dit moment huurwoningen in de kleine kernen, en besteedt de opbrengst van die verkoop buiten die kernen. Op die manier wordt er sociaal kapitaal aan de kleine kernen onttrokken. Voor stellen met een beperkt inkomen wordt het moeilijker om een huurhuis in een kleine kern te vinden. Dus trekken ze, gedwongen door gebrek aan aanbod, uit hun vertrouwde gemeenschap. Op die manier komt de krimp er vanzelf wel.

Terwijl er talloze scenario’s te bedenken zijn waarom de kleine kernen waarschijnlijk gaan groeien.

Mensen vinden saamhorigheid, sociale betrokkenheid en veiligheid steeds belangrijkere thema’s. Deze zijn in de kleine kernen ruim voorradig. En heel veel diensten en producten zijn door het internet in kleine kernen net zo bereikbaar als in grote steden. Thuis werken? Geen probleem. De faciliteiten om vanuit huis te werken worden alleen maar beter. Dankzij jullie hulp binnenkort zelfs glasvezel in het buitengebied! Het zou zo maar kunnen dat mensen vanuit de Randstad juist bewust de voordelen van de kleine kern opzoeken, zoals ze ook in de jaren 70 deden.

Dus hoe ziet de toekomst van de Sallandse kleine kernen er uit? Zoals we zelf willen! De krimp komt er alleen als we die zelf in de hand werken. Dus laten we ons richten op de kracht van de kleine kernen. Vandaar ons appel op u: maak beleid gericht op de kracht van de kleine kernen. Daag alle partijen waarmee u samenwerkt uit om hetzelfde te doen.  Dan krijgt de krimp geen kans. Wij zullen dat doen voor wat betreft de gemeente Raalte. Doet u dat voor de provincie? Graag!”

 

Interessant? Deel het direct met uw netwerk