Koninklijke onderscheidingen voor twee EHBO’ers Raalte

Vanavond heeft burgemeester Martijn Dadema bij Taveerne Tivoli in Raalte Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan twee EHBO-bestuursleden die zich al vele jaren voor EHBO Raalte inzetten. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Dankjewel-avond voor de vrijwilligers van EHBO Raalte, waarbij ook aandacht was voor de jubilarissen van de vereniging.

De onderscheidingen zijn voor:

Wilma Klink – Jansen

Mevrouw Klink is sinds 1973, het moment dat zij haar EHBO diploma haalde, bijzonder actief lid van de EHBO vereniging Raalte. Als vrijwilliger was en is zij aanwezig bij vele activiteiten en evenementen waarbij de inzet van EHBO Raalte wordt gevraagd.

Vanaf 1980 tot heden is zij bovendien secretaris van de EHBO vereniging Raalte en heeft in de loop der jaren een grote bijdrage geleverd aan de vereniging en de samenleving van Raalte. Dankzij haar inzet kan EHBO Raalte ervoor zorgen dat bij tal van evenementen en activiteiten voldoende EHBO’ers aanwezig zijn om de hulpverlening te waarborgen.

Bijzondere bijdrage voor EHBO Raalte is haar betrokkenheid bij de realisatie (1991) en het beheer van het verenigingsgebouw ‘De Helpende Handen’. Van dit gebouw kunnen, naast EHBO Raalte en Rode Kruis, ook tal van andere organisaties op het gebied van zorg en welzijn gebruikmaken. Daarnaast is zij samen met de heer De Haan de motor achter de organisatie van de hulpverlening tijdens de Sallandse Wandelvierdaagse.

Naast haar grote inzet voor EHBO kan en kon haar familie altijd een beroep op haar doen. Zij heeft jarenlang zeer intensief voor haar ouders gezorgd, zodat zij tot op het laatst in hun vertrouwde omgeving konden blijven.

Ton de Haan

De heer De Haan is sinds 1973 EHBO’er en sinds 1980 actief lid van EHBO Raalte. Als lid en vrijwilliger van EHBO Raalte staat de hij al bijna 40 jaar vele malen per jaar als vrijwilliger EHBO’er bij evenementen en activiteiten om eerste hulp te verlenen.

Sinds 1995 is de heer De Haan lid van het bestuur van EHBO Raalte en voornamelijk verantwoordelijk voor de ledenadministratie. Bij gebrek aan een voorzitter (2007-2010 en 2014-2017) was de heer De Haan interim voorzitter van de EHBO vereniging.

Vanaf 2007 (start Sallandse Wandelvierdaagse in Raalte) is hij de coördinator EHBO van dit evenement. Het behandelen van wandelletsel is een bijzonder onderdeel van EHBO waarvoor een extra opleiding nodig is. De heer De Haan zorgt al 10 jaar lang dat er voldoende EHBO’ers worden opgeleid voor de Sallandse Wandelvierdaagse, dat iedereen voldoende kennis houdt en de juiste materialen aanwezig zijn. Tijdens de vierdaagse zelf draagt hij zijn steentje bij als EHBO’er en hij gaat zelfs naar de Nijmeegse vierdaags om daar te helpen en ervaring op te doen.

Namens EHBO Raalte is de heer De Haan sinds 2015 afgevaardigde in het bestuur van Stichting Helpende Handen Raalte. De stichting beheert het verenigingsgebouw voor EHBO en Rode Kruis.

Op sportief vlak heeft de heer De Haan ook een bijdrage geleverd aan de samenleving. Hij was jarenlang vrijwilliger bij SMHC (hockeyclub in Raalte) en organiseerde voor het personeel van Auping, naast zijn werk, diverse sportieve activiteiten.

Sinds 2010 is de heer De Haan betrokken bij de bijenstal in Raalte. Hij heeft zich intensief bezig gehouden met de realisatie van de bijenstal en de bouw van de stal. Hij zorgt sinds de realisatie van de bijenstal voor de stal als beheerder. Hierdoor kunnen bezoekers, zoals schoolkinderen leren over het belang van de bijen voor planten en de mens. Ook staat hij op fairs om ook daar mensen uitleg te geven over het imkerschap en het belang van de bij.


 Foto bron; Martijn Dadema

Beiden hebben de onderscheiding Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Interessant? Deel het direct met uw netwerk