MOK-werf wordt dit jaar gerestaureerd

Nog dit jaar wordt de MOK-werf aan de Mettingenlaan in Raalte gerestaureerd. Dit gemeentelijke monument aan het Overijssels Kanaal is eigendom van de gemeente, die vanaf dit jaar ook zorgt voor het onderhoud aan de werf.

Restauratie

In 2019 ontstond er een forse schade aan de MOK-werf door een aanrijding. Daarnaast is de werf aangetast door rotting en de knaagkever. Naast de restauratie is daarom ook groot onderhoud nodig. Het onderhoud aan de werf werd tot op heden met veel toewijding gedaan door dhr. Hein Meijer. De restauratie en het grote onderhoud is voor hem het moment om het regulier onderhoud weer over te dragen aan de gemeente. De restauratie richt zich op het in stand houden van de werf.

Historie

De MOK-werf dateert uit 1888 en werd gebouwd door de Maatschappij Overijsselse Kanalen (MOK). De werf werd gebruikt voor het herstellen en repareren van vlotbruggen, sluisdeuren, loopplanken, enzovoorts.

Het kanaal was destijds erg belangrijk voor de ontwikkeling van Raalte, dat tot dat moment een alleen een agrarische achtergrond had. Vanaf 1989 was er geen scheepvaart meer mogelijk en verloren het kanaal en de MOK-werf hun functie.

De fractie van GemeenteBelangen heeft onlangs nog vragen gesteld over het Overijssels kanaal.  https://www.gbraalte.net/vragen-gb-meekoppelkansen-overijssels-kanaal/

 

Interessant? Deel het direct met uw netwerk