Nieuwe tijd voor mobiliteit

Mobilitiet

Uitnodiging: brainstormsessie ‘Nieuwe tijd voor mobiliteit’

Mobiliteit is belangrijk voor het leefbaar houden van een samenleving: mensen gaan naar school, het werk, winkelen of bekenden bezoeken. Mobiliteit verandert: door digitalisering, vergrijzing, meer zelfstandigheid van ouderen en de opkomst van nieuwe vervoermiddelen als de e-fiets gaan we ons anders verplaatsen. Mobiliteit is daarmee van iedereen en van alle tijden, maar de invulling ervan verandert: ooit waren paard en wagen immers de norm.

Door stijgende kostprijzen en minder reizigers is een financieel tekort ontstaan op de provinciale begroting voor het openbaar vervoer. Waar in de jaren ’70 nog zo’n 40% van alle mensen gebruik van maakten van het openbaar vervoer, is dat nu nog maar zo’n 5%, waarvan het merendeel student/scholier is. Soms moeten we anders kijken naar zaken die vanzelfsprekend lijken. Het is daarom tijd om na te denken over het openbaar vervoer van de toekomst.

Om het huishoudboekje op orde te krijgen, met passende vervoersmogelijkheden, heeft de provincie besloten samen met gemeenten, bedrijfsleven en inwoners te onderzoeken of het openbaar vervoer in Overijssel anders georganiseerd kan worden. Dit zou dan in 2018 gerealiseerd moeten zijn. Voor Raalte kan onderzocht worden of er alternatieven zijn voor de parallelle buslijnen langs het spoor, die op sommige plaatsen steeds vaker zonder passagiers rijdt of voornamelijk door scholieren wordt gebruikt, en de regiotaxi. Hoe kan het anders, hoe kan het beter.

Om goed te weten wat er nodig is willen de gemeente Raalte en provincie Overijssel in gesprek met inwoners, bedrijfsleven en organisaties. We willen starten met een brainstormsessie waarvoor wij u uitnodigen. Het onderwerp is Nieuwe tijd voor mobiliteit. Tijdens deze eerste bijeenkomst vertellen wij u meer over de problematiek en achtergronden en willen we graag samen ideeën opdoen op weg naar een Nieuwe tijd voor mobiliteit.

Graag nodigen we u uit voor de eerste bijeenkomst op 29 april om 19:00 uur in Café Restaurant Zaal Zwakenberg, Schoolstraat 11, 8102 EL te Raalte.

U kunt zich aanmelden t/m 26 april 2015 door een email te sturen aan:  AM.kamerbeek@overijssel.nl met onderwerp: aanmelding Nieuwe tijd voor mobiliteit Raalte.

We verwelkomen u graag op 29 april!

Anne Koot, Programmamanager Herijking Openbaar Vervoer, Provincie Overijssel

Sabine van Geffen,  Gemeente Raalte

Niels van Oostveen, Gemeente Raalte

Interessant? Deel het direct met uw netwerk