Onthulling kunstwerk aan de Molenhof

Onthulling nieuw kunstwerk aan de Molenhof

Donderdag 18 maart is het nieuwe kunstwerk aan de Molenhof onthuld. In het frame aan de muur van Booijink is één van de zes doeken geplaatst die in 2019 meededen aan de kunstwedstrijd ’50 jaar kunst in Salland’ van de Rotary Raalte. De inwoners van de gemeente Raalte mochten stemmen op hun favoriete doek, het winnende doek hangt het komende jaar aan de Molenhof.

Miny Jansen, kunstenaar van het winnende schilderij onthulde het doek samen met wethouder Frank Niens in bijzijn van Ed Penninks en Femke Wijma van de Commissie Beeldende Kunst. Miny Jansen: ‘Voor mij heeft het doek een dubbele waarde. Allereerst voel ik me nog echt boerin en daar ben ik trots op. Ten tweede omdat het beeld van natuur en milieu – ondanks het tegenwoordig omstreden stikstofbeleid – positief tot uiting komt. Het is mooi om te zien dat de rust van de koeien in de wei het publiek aanspreekt. Persoonlijk vind ik het een kunst om van iets ‘gewoons’ iets bijzonders te maken.’. Ook de stemmers op Facebook lieten weten waarom ze het kunstwerk passend vinden: ‘De opname heeft iets van Raalte, ook de kleuren zijn prettig, het is een eerbetoon aan de landelijk omgeving en dit beeld past bij het veevoederbedrijf, maar er spreekt ook een waardering voor de boeren uit.’

         

Uitgestelde onthulling

De oorspronkelijke feestelijke onthulling, gepland op 18 maart 2020 werd uitgesteld vanwege de corona-uitbraak een week eerder. De Commissie Beeldende Kunst heeft in overleg met de gemeente besloten om de onthulling niet nog een keer uit te stellen.  In het frame hing de foto ‘Schakels’ van Abe Kooij. Dat maakte op 1 december 2020 plaats voor een collage van de ingestuurde kaarten voor de actie ‘Aandacht voor Elkaar’.

Stemmen
In het najaar van 2019 kon iedereen zijn of haar stem uitbrengen op één van de kunstwerken. Onder de stemmers is een canvas van het winnende doek verloot. Dit canvas is gewonnen door Ciska Wesselink uit Heeten.

De kunstwerken waar op gestemd kon worden waren:

  • Huub Coenen met ‘Het Verraad van Salland’
  • Miny Jansen met ‘De koeien in de hete zomer’
  • Henne Neppelenbroek met ‘Zomer in Salland en Salland Blues’
  • Joke Proper met ‘De IJssel’
  • Jos van der Vegt met ‘Lichtval’
  • Annette Wijninga met ‘Boetelerveld’.

Ideeën, laat het ons weten!

Het idee is om het frame jaarlijks van een nieuw doek te voorzien. Het thema kan iets met kunst en cultuur uit de gemeente Raalte te maken hebben, maar ook andere ideeën zijn welkom. Als u een idee heeft, kunt u dat kenbaar maken via cultuur

Interessant? Deel het direct met uw netwerk