‘Orgaandonoren zijn de superhelden van nu’

Dit was één van de uitspraken tijdens het raadsdebat op vrijdag 14 oktober. Leerlingen van de klassen 4 vwo van het Carmel College Salland gingen het debat met elkaar aan. Burgemeester Martijn Dadema: ’Wat een mooie manier om jongeren te laten ervaren hoe de gemeentelijke politiek werkt! Het zou mooi zijn als mijn gemeenteraad zo scherp zou discussiëren. Dit gaan we volgend jaar zeker weer herhalen.’

1

Vrijdagmiddag gingen ruim 120 vwo-leerlingen van het Carmel College Salland met elkaar in debat over vier stellingen. Leerlingen werden daarbij ingedeeld in een politieke partij en gaven vanuit die achtergrond aan of ze voor of tegen de stelling waren. Burgemeester Martijn Dadema leidde het debat in de raadzaal van de gemeente. Elke stelling werd ingeleid door een voor- en tegenstander. Daarna reageerden alle fracties op elkaar. Hoewel de leerlingen bij de stelling over vloggers nog wat afwachtend waren, bloeiden de debatten over de JOP, het aantal woningen voor statushouders  en het wetsvoorstel “Iedereen is orgaandonor, tenzij.. al snel op.

Voorbereiding

Vrijdagochtend werden  de stellingen, onder leiding van drie jongerenfracties ( JOVD, CDJA , en GroenLinks/DWARS), vier raadsleden van de gemeente en leerlingen van de debatklas, voorbereid. Vanuit het perspectief van de politieke partij moesten de fracties stelling nemen en daar via smartphones en laptops bronnen en argumenten bij zoeken.

Lessen van de burgemeester

Voorzitter Martijn Dadema probeerde het niveau van het debat bij elke stelling te verhogen door de leerlingen te wijzen op de constructieve feedback van de jury. Op donderdag gaf de burgemeester tijdens een college op het Carmel College Salland uitleg over politieke partijen en de gemeentepolitiek. Die middag maakten de leerlingen kennis met het Lagerhuisdebat, dat informeler en sneller is. Op vrijdag leerden zij via de voorzitter het woord te voeren en door een politieke bril te debatteren.

Winnaars

Aan het eind van het debat trok de jury zich terug en kwam daarna terug voor de uitslag. De juryleden vonden het debat “energiek” en de jury koos er dit jaar voor om eerst de genomineerden te noemen om vervolgens de winnaars bekend te maken.

De winnaars van het Carmel debat 2016 debatteerden voor het CDA en de SP. De jury koos Chalotte Tielbeke en Joost Kieftenbeld als winnaars. Een leuk en leerzaam project voor de leerlingen en nu genieten van de herfstvakantie.

Interessant? Deel het direct met uw netwerk