Kindergemeenteraad Raalte

Initiatiefvoorstel GemeenteBelangen

Op 19 oktober 2017 heeft de fractie van GemeenteBelangen een initiatiefvoorstel ingediend om te starten met een Kindergemeenteraad in Raalte. Na meerdere werkgroep sessies was er op vrijdag 15 november 2019 de eerste Kindergemeenteraad in het gemeentehuis.

Wat is een kindergemeenteraad

Het doel van de kindergemeenteraad is om kinderen uit de gemeente Raalte op een speelse manier in aanraking te laten komen met politiek. Door ze te laten ervaren hoe democratie werkt en uit te leggen hoe het gemeentebestuur in elkaar zit. Ook maken ze een voorstel, dat ze vervolgens gaan presenteren. Het is de bedoeling dat er jaarlijks een kindergemeenteraad wordt georganiseerd.

Hoe werkt het

De kindergemeenteraad richt zich op leerlingen uit groep 7/8 van alle basisscholen in onze gemeente. Op de dag van Kindergemeenteraad vindt de vergadering plaats en wordt het ‘beste voorstel’ gekozen. Dit voorstel wordt vervolgens ook echt uitgevoerd.

Inschrijven

Elke school speelt een fractie, bestaande uit vijf leerlingen. Omdat niet alle basisscholen tegelijk mee kunnen doen, werken we met een inschrijfsysteem. 5 scholen worden geselecteerd. De andere scholen komen het jaar erop aan de beurt. Wel kunnen ze het lesprogramma ook gebruiken.

Hulp

Op de scholen worden voorafgaand aan de kindergemeenteraad lessen gegeven over lokale politiek. Hiervoor is een handleiding beschikbaar. Ook krijgt elke school hulp van een raadslid. Hij/zij kan helpen met het maken van een voorstel en kijken of het voorstel wel (financieel) haalbaar is. Het is belangrijk dat er voorstellen komen die ook echt uitgevoerd kunnen worden. De school is vrij in hoe een voorstel tot stand komt, in de handleiding staan tips.

Wat is het budget

Voor het winnende voorstel stelt de gemeenteraad een budget van 2500 euro ter beschikking.

Zeker de moeite waard dus!

Meer informatie over de Kindergemeenteraad is te vinden op de website van de gemeente Raalte: KGR Raalte

Raadslid Mark Kampman is initiatiefnemer vanuit GemeenteBelangen. Wilt u meer informatie neem dan contact op met Mark: 06 15 348 648

Interessant? Deel het direct met uw netwerk