Raalte ontvangt titel Fairtrade Gemeente

Raalte wordt Fairtrade Gemeente

Op donderdag 1 november is het zover! Om 16.00 uur neemt burgemeester Martijn Dadema de titel Fairtrade Gemeente in ontvangst. U bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. De feestelijke uitreiking is op het gemeentehuis in de raadzaal.

De titel Fairtrade Gemeente ontvang je niet zomaar. De leden van de werkgroep Fairtrade Gemeente Raalte (bestaande uit personen van de Wereldwinkel Raalte en de Wereldwinkel Heino, een gemeenteraadslid en een gemeenteambtenaar) hebben hier flink wat tijd in geïnvesteerd. Zo hebben ze de plaatselijke winkels, bedrijven, maatschappelijke instellingen en ondernemers persoonlijk benaderd. Ook burgemeester Martijn Dadema en wethouder Frank Niens zijn verbonden aan de campagne, namelijk als ambassadeurs.

Zeker 52 Fairtrade bedrijven, ondernemingen en instellingen in de gemeente Raalte
Sommige winkels, bedrijven en instellingen bleken al te voldoen aan de criteria. Anderen werden door de campagne bewust gemaakt van de Fairtrade-gedachte. Vaak leidde het ertoe dat zij eveneens de Fairtrade-criteria besloten te hanteren. Inmiddels zijn er zeker 52 winkels, bedrijven, maatschappelijke instellingen en ondernemers in de gemeente Raalte die Fairtrade koffie en thee schenken, Fairtrade ingrediënten in het eten verwerken en/of Fairtrade producten verkopen. Kortom: we voldoen als gemeente aan de criteria die nodig zijn voor de titel Fairtrade Gemeente.

Wat is Fairtrade
Fairtrade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt Fairtrade voor langdurige handelsrelaties, zodat de boeren en producenten kunnen investeren in zichzelf, hun familie en de gemeenschap waarin zij leven.

Welke gemeenten zijn nog meer Fairtrade?
In totaal hebben 84 van de 380 gemeenten in Nederland de titel en zijn er 146 actief om de titel  ook binnen te halen. In de provincie Overijssel zijn tot op heden alleen Borne en Hellendoorn Fairtrade Gemeente en proberen de gemeenten Enschede, Hof van Twente en Deventer de titel ook te behalen.

Het programma
U bent van harte welkom om met ons het behalen van de titel te vieren op donderdag 1 november 2018 in de raadzaal van het gemeentehuis.

15.45 uur          Inloop met koffie en thee in de hal voor de raadzaal
16.00 uur          Welkom door burgemeester Dadema
16.10 uur          Terugblik door Kees Vanwesenbeek, voorzitter van de werkgroep Fairtrade Gemeente Raalte en

tevens voorzitter Wereldwinkel Raalte

16.20 uur          Wilfried Schasfoort over het belang van eerlijke handel en eerlijk inkomen

16.35 uur          Uitreiking titel Fairtrade Gemeente door jurylid Stichting Fairtrade Gemeenten

16.55 uur          Toast

17.00 uur          Uitreiking raamstickers aan u en de andere Fairtrade instellingen en bedrijven

Interessant? Deel het direct met uw netwerk