Scholierendebat vmbo Carmel College Salland

Scholieren debatteren over prijs fastfoodproducten

Ruim 300 vmbo-leerlingen van het Carmel College Salland gingen vrijdagmiddag met elkaar in debat. Het debat vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis en werd geleid door burgemeester Martijn Dadema.

In twee groepen van 150 leerlingen gingen de vmbo’ers met elkaar in gesprek over drie stellingen:

  • Leerlingen moeten om 09.00 uur starten op school
  • Prima dat knalvuurwerk verboden is
  • Fastfoodproducten moeten 2 keer zo duur worden

Na het innemen van een standpunt voor, tegen of neutraal, was het de kunst elkaar te overtuigen, zodat medeleerlingen hun standpunt wijzigden.

Burgemeester Martijn Dadema: ‘Mooi om te zien dat op deze manier alle leerlingen in aanraking komen met politiek. Iedereen deed vooral heel enthousiast mee om overtuigende argumenten aan te dragen in de discussies’.

Docent Wendell A-Kan: ‘Leerlingen vonden het spannend om hun eigen mening te geven, maar werden enthousiast van het idee om de politiek van dichtbij mee te maken.’

Goed voorbereid

Voorafgaand aan deze dag gaf de burgemeester een gastles aan leerlingen van de debatklas van het vmbo. In deze les gaf hij uitleg aan de jongeren over hoe de gemeente werkt en er werd een voorschot genomen met een kleine discussie aan de hand van stellingen. De stellingen van de debatwedstrijd zijn op school voorbereid met alle leerlingen zodat ze goed voorbereid aan de middag konden beginnen.

Winnaars van het debat

Aan het eind van elk debat koos de jury de twee beste debaters. Dit leverde uiteindelijk vier winnaars op. Zij mochten een cadeaubon in ontvangst nemen.

Interessant? Deel het direct met uw netwerk