Elke stem telt; ook bij Tweede Kamerverkiezing in coronatijd
Op 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing. Door corona gaat dit er anders uitzien dan dat we gewend zijn. Burgemeester Martijn Dadema: “Elke stem telt, dus ook in deze tijd zorgen wij als gemeente Raalte ervoor dat iedereen kan stemmen. Er zijn dit jaar daarom extra mogelijkheden om je stem uit te brengen.”
Normaal gesproken is er in Nederland één verkiezingsdag waarop u als kiezer uw stem mag uitbrengen. Dit jaar wordt het anders: er kan namelijk op drie dagen gestemd worden én 70+ers krijgen de mogelijkheid om per brief te stemmen. Ook worden de nodige coronamaatregelen gehanteerd zodat het voor kiezers én stembureauleden veilig is op het stembureau.
Vervroegd stemmen
Naast de verkiezingsdag op woensdag 17 maart, gaat een aantal stembureaus ook op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart tussen 07:30 en 21:00 uur open voor het vervroegd stemmen. Dit is bedoeld voor kiezers die tot de risicogroep behoren. Op www.raalte.nl/verkiezingen leest u waar er vervroegd gestemd kan worden.
Volmacht geven
Gaat u liever niet naar een stembureau of heeft u corona-gerelateerde klachten? Dan kunt u ook een volmacht geven. Dit betekent dat u iemand anders voor u laat stemmen. Dit kan via uw stempas of via een machtigingsformulier. Degene die u machtigt moet kiesgerechtigd zijn voor dezelfde verkiezing. De gemachtigde mag uw stem alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen.
Briefstemmen voor 70+
Bent u ouder dan 70 jaar? Dan is het dit jaar mogelijk op per brief te stemmen. U hoeft dan niet naar het stembureau te komen. Het briefstembiljet verstuurt u per post naar de gemeente Raalte. Ook kunt u tussen 10 maart en 17 maart het briefstembiljet bij het briefstembureau op het gemeentehuis inleveren. Liever niet per brief stemmen en uw stem op een stembureau uitbrengen? Bij het briefstembiljet ontvangt u ook een stempluspas, waarmee u op een stembureau terecht kunt.
Coronamaatregelen op de stembureaus
Op de stembureaus worden de maatregelen volgens de RIVM-richtlijnen gehanteerd. Dit geldt zowel voor u als kiezer als voor de stembureauleden. Zo kunt u veilig stemmen én werken op het stembureau. Zo zijn er looproutes, spatschermen en een aparte in- en uitgang. Bij de in- en uitgang staan zuilen met handdesinfectiemiddel. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht. De stemhokjes en de tafels van de stembureauleden worden regelmatig schoongemaakt. Een extra stembureaulid zorgt ervoor dat er 1,5 meter afstand gehouden wordt en er niet te veel kiezers op het stembureau zijn. Ten slotte krijgt iedere kiezer dit jaar een eigen ‘rode potlood’ om te stemmen.