Watertappunt Heino

De voorzitter van Stichting Duurzaam Heino, Johan Seekles (raadslid GB), en wethouder Frank Niens van duurzaamheid, nemen donderdag 19 mei om 16.15 uur het eerste watertappunt in Raalte in gebruik.

Het watertappunt staat op het Marktplein in Heino. Bij het watertappunt kan iedereen die dat wil gratis water tappen. Het tappunt is een initiatief van Stichting Duurzaam Heino en is mede mogelijk gemaakt door  Vitens.

water

In Nederland wordt dagelijks bijna 1 miljoen liter bronwater uit flessen geconsumeerd. Door het watertappunt wordt het gebruik van bronwater uit flessen teruggebracht en het gebruik van drinkwater gepromoot. Door het drinkwater gratis aan te bieden kunnen inwoners en toeristen hun eigen waterfles bijvullen in plaats van bronwater te kopen. Het transporteren van water via het leidingnetwerk is veel efficiënter en duurzamer dan het transporteren van bronwater over de weg, terwijl de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater niet onder doet voor die van bronwater. Water drinken is gezond. Daarnaast realiseert de producent, Join the pipe, van de inkomsten ook watertappunten in landen met een slechte drinkwatervoorziening. Hiermee wordt bijgedragen aan een verbeterde drinkwater-infrastructuur in andere delen van de wereld.

Het watertappunt in Heino is een pilot. Over een jaar wordt gekeken of dit watertappunt succesvol wordt gebruikt. Daarvoor dient minstens 1000 liter te zijn getapt. Als dat zo is kunnen ook andere buurtdorpen een aanvraag doen bij de gemeente. Het dorp dient de helft van de aanschafkosten en het gehele beheer en onderhoud voor haar rekening te nemen.

U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn!

Interessant? Deel het direct met uw netwerk