Wervelende opening Brede School Kwintijn en Spelzaal

vrak15020501Kwintijn en sportzaal hebben een open frisse uitstraling

Vanmiddag is in bijzijn van de leerlingen en ouders de Brede School Kwintijn geopend. Wethouder Frank Niens onthulde het  nieuwe logo en bood namens de gemeente een boombank aan voor het speelterrein. Frank Niens: ‘Als wethouder onderwijs ben ik ongelooflijk trots op wat samen met Stichting De Mare is bereikt. De gemeente Raalte en de Mare hebben de handen ineen geslagen om een brede school en spelzaal samen te realiseren. Dit vereist durf en vertrouwen.’

Naast een onderling goede samenwerking is veel overleg gevoerd met de gebruikers, de docenten en de verenigingen. Ook is de klankbordgroep met daarin omwonenden betrokken bij het plan. Dit heeft geleid tot een plan waarin aandacht is voor bijvoorbeeld parkeren, halen en brengen en sociale veiligheid. Het plan is volgens de planning, begin januari 2015, gerealiseerd.

Ruimtelijk en frisse kleuren

Behalve dat de nieuwe school een ruimtelijke en frisse inrichting heeft, bieden meerdere grotere groepsruimten ook plaats aan het groepsdoorbrekende onderwijsconcept. De ontwikkeling van kinderen staat centraal door onderwijsbehoeften en persoonlijke doelen als uitgangspunt van het onderwijs te nemen. In het nieuwe gebouw is dit optimaal mogelijk.  Met deze nieuwe Brede School krijgt het openbaar onderwijs in Raalte dorp weer een nieuwe impuls. De gemeente hecht groot belang aan de ontwikkeling van het basisonderwijs in Raalte.

vrak15020502

Spelzaal Kwintijn

De nieuwe spelzaal vervangt de oude gymzalen Olykampen en Hartkamp, die geheel verouderd waren. Deze zaal is een aanwinst voor de hele buurt, voor de drie scholen Kwintijn, de Bolster en de Korenbloem, voor de verenigingen en andere individuele gebruikers. De sporten, die hier bedreven worden, zijn zeer divers: van gymnastiek tot volleybal, van acro-gym tot judo, van schoolsport tot dames conditietraining. Niet alleen is alles heel nieuw, het ziet er ook fris en licht uit met een geweldige akoestiek. De zaal is te gebruiken in twee delen met een goede scheidingswand in het midden. De grote toestelberging en de kastenwanden aan beide kanten zorgen voor een ruime opstelling van alle materialen en toestellen. Deze spelzaal is volledig toegankelijk voor minder validen.

Toegangscontrole

Spelzaal Kwintijn is de eerste sportzaal in Raalte die is voorzien van automatisch toegang die gekoppeld is aan het verhuurprogramma van het Sportbedrijf. Alle gebruikers hebben een zgn. druppel, waarmee ze naar binnen kunnen en die gekoppeld is aan een bepaald zaaldeel. Als de betreffende zaal gehuurd is, kan er gesport worden. Door dit ‘beheer op afstand’ hoeven beheerders van het Sportbedrijf niet aanwezig te zijn. Als dit systeem goed is getest en het werkt, dan worden alle kleine sportzalen in Raalte hiermee uitgerust.

Duurzaamheid

In het gebouw zijn verschillende duurzaamheidsmaatregelen aangebracht. Overal zitten bewegingsmelders, zodat minimale verlichting nodig is. Het gebouw heeft een warmtepomp en koude/warmte opslag en een gebouwbeheersysteem zodat voor de gebruikers inzichtelijk is wat zij aan energie verbruiken. Naast zonnepanelen, is nagedacht over de oriëntatie ten opzichte van de zon en er is geïnvesteerd in kierdichting, zodat er geen warmte onnodig verloren gaat. Het gebouw voldoet tegelijkertijd aan de normen van frisse scholen: er heerst dus een uitstekend binnenklimaat in de school en de spelzaal. De totale EPC van het gebouw is 0,2, dus bijna energieneutraal. Hiermee is het een van de meest duurzame brede scholen van Nederland. Dit is mede mogelijk gemaakt door de subsidie van de provincie Overijssel.

 

Interessant? Deel het direct met uw netwerk